Lopikerrondje
zaterdag 20 maart 2021

De kop is er af

Altijd mooi de opening van het wielerseizoen SOW Boskoop! Dit keer alleen wel met de bekende restricties. Na wat correspondentie via whatsapp werden de koppels snel gevormd. CvE en SV zouden samen de spreekwoordelijk kop er af rijden en het seizoen openen met de mooie rit langs lammetjes, vers gras en narcissen.

Na de noeste zaterdagochtend arbeid -CvE met de kwast in de hand en SV een 5-assige kraanwagen aan de man gebracht- vertrok het duo keurig op de afgesproken tijd. Dit keer geen start met tegenwind, maar begonnen met de wind in de rug. Om die reden was er voldoende tijd om is lekker een ‘spreekwoordelijk’ rondje langs de velden te maken.

Al slalommend en bellend langs het grote publiek ging het dwars door het plassengebied. Net op dreef richting Oudewater klonk een luid ‘circulerend’ gesisssss…bij het achterwiel van CvE. Ja hoor…LEK!! Mooi om te zien hoe een volleerd mecanicien zo’n binnenbandje er in no-time weer om legt. Tijdens het oppompen kwam SV op het lumineuze idee om zijn CO2-kit weer is uit te proberen. Dit keer ging het goed met het patroon, maar ontbrak er weer een inlegdopje. Ofwel, een goede generale repetitie met tot gevolg een bezoekje aan de website van Futurumshop! Een goede voorbereiding bepaalt immers voor 90% het succes.

Eenmaal weer op de fiets werden de spieren snel warm gereden en de route vlotjes vervolgd. Door de opgelopen averij -en het daar bijbehorende tijdsverlies- werden we net voor Lopik bijgehaald door DN en AvH. Na een kort ‘hallo’ momentje werd er besloten gesplitst verder te rijden. Totdat het stroopte bij het stoplicht voor de Lekdijk. Nog bedankt voor het op groen zetten mannen!

Eenmaal op de Lekdijk werd er tegenwind geen waaier opgezet, integendeel, een ontketende DN vetrok met AvH al hijgend in zijn wiel met wederom een fors kabaal uit zijn aandrijflijn -de afspraak bij Bike-Pro bleek al gemaakt voor een complete revisie-

Dat je alleen sneller bent, en samen verder komt bleek wel toen het goed samenwerkende duo -SV & CvE- de andere twee voor Schoonhoven weer bijhaalden. Teamwork makes the dream work!

Er werd na de lekdijk toch maar uitgesproken dat we hoogstwaarschijnlijk niet meer van elkaar zouden afkomen deze rit, en dus dan toch maar beter kunnen samenwerken begon het kwartet tegen de aardig opstekende NW4 in te rijden richting het schavot genaamd Café de Vlist. Aldaar werden we -op 150cm afstand- vorstelijk getrakteerd op een heerlijk koude Cola en vers Appelgebak to-go door DN. Waarvoor dank!

Met een plens Cola en brok appelgebak + slagroom in de onderkamer werd het slot van de rit ingezet, alwaar het “mag het een tandje minder??” net voor Reeuwijk-Dorp over het asfalt schalde. De eindsprint bij Kaagjesland werd verhinderd door een beulende DN op kop, klasse Den! Ook de voorjaarsvorm bij CvE was al duidelijk zichtbaar en ging er regelmatig even goed voor zitten. Al met al een mooie en toch ook gezellige rit, op gepaste afstand! Dat dan weer wel.

Voetnoot; Cijfer appeltaart aldus SV; 10pnt! Al was het maar omdat we het zo gemist hebben de afgelopen 5 maanden!

Dennis en ik vertrokken vanaf de zijde, voor het parkzicht. Het enige zicht wat ik daarna nog zou zien. Met de wind in onze rug spoeden we ons richting Reeuwijk. Daar waar de recreanten zijn. Op, bij en langs de plassen was het druk. Dit temperden onze snelheid en ambitie. Maar na de plassen kan het gas erop richting Oudewater. Na Oudewater, en richting Lopik was de wind ons er gunstig gezind. Dennis ging helemaal los en volgen was het enige wat ik nog kon doen. Bij polsbroek reden we achterop andere SOWers die net wat mechanische problemen achter de rug hadden. Na een kort onderonsje nam Dennis mij op sleeptouw richting de knuffelpaal van de Krimpenerwaard. Bij het stoplicht van Lopik haalde de andere SOWers ons weer bij. Op de dijk naar Schoonhoven, werd na een korte vluchtpoging van Dennis en mij, gezamenlijk tegen de wind geploeterd naar Schoonhoven. Vandaar gezamenlijk met een stevig tempo op weg naar de Vlist. Bij onze tussenstop bleek dat ze koffie en appeltaart to go hadden. Daar wisten de vier wel raad mee. Na onze tussenstop ging het opnieuw tegen de wind in hard. Met gezwinde spoed en onder aanvoering van Dennis kwam het viertal Boskoop binnen waaien. Een heerlijke tocht die zeker een goede bijdragen zal leveren aan een sterke seizoens start. AvH

Uw verslaggever ter plaatse: Sander Voogt