Woerden
donderdag 30 mei 2024

Geen klinkr teveel

Als we de poll mogen geloven, wandelen maar liefst 8 SOW-ers de Avondvierdaagse. Ze zullen deze avond naar traditie ongetwijfeld met bloemen en/of lekkers worden ‘ingehaald’. De lange bonte stoet van stoere stappers wordt kort achter het Gemeenteplein gespot. Op het plein zelf overheerst echter serene rust. Een schamel groepje SOW-ers verzamelt zich, de teller stopt bij vier. Het kwartet zou deze avond allerminst worden ‘ingehaald’, … daar reden ze gewoonweg veel te hard voor.

De rolverdeling was deze avond, volgens JV, direct duidelijk: twee (jonge) gangmakers en twee (ouwe) volgers. De rug van JV had het enkele dagen lang vanwege diverse inspanningen zwaar te verduren gehad, we moesten deze avond maar niet teveel rekenen op een waardevolle inbreng van zijn kant. Jaja…

Aanvankelijk leek JV’s aankondiging bewaarheid te worden, want reeds in het Zuidwijk kruipen hij en HvE gretig in het wiel van de routeleider en zijn bijrHeijder. De RL had voor aanvang al uitgelegd dat hij rekening zou houden met de afnemende wind die nu nog stevig uit het noordwesten waaide. Rijdend richting Oudewater en Linschoten zouden wij zo het volle profijt hebben van het windjemee, waarna we op de terugweg nauwelijks nog wat zouden merken van de tanende noordwester. En zo reden we in recordtijd tot in Oudewater. In Linschoten stond er al bijna 35 als moyenne op de teller. Niet in het minst door stevige bijdragen van JvE en TvdH, maar ook van JV die ondanks zijn vooraf afgegeven disclaimer toch van grote waarde was voor de ploeg door lange kopbeurten. Zijn rug deed het goed kennelijk, hetgeen weer was toe te schrijven aan het vele asfalt dat de RL had gevonden, of anders gezegd: de weinige stroken klinkers die we voor de wielen kregen (zie de UvdW hieronder).

Uitspraak van de week
24, Jeroen, Verbakel, JV, jv, Jeroen Verbakel, jeroenverbakel@gmail.com, , 2022-02-28 19:27:56, , Avatar foto

"Liever geen klinkers"

JV aan de RL, want hij is zuinig op zijn rug

En zo werden deze avond de klinkers zo veel mogelijk omzeild.

V..  W..rd.n  r..d.n  w.  .n  g.sl.t.n  f.rm.t..  v..  K.m.r.k  .n  K.n.s  n..r  W..rd.ns  V.rl..t.  Hv.  d..t  g..n  m.t.r  k.pw.rk,  m..r  n..mt  pl..ts  .n  h.t  b..kj.  v.n  h.t  p.l.t.nn.tj..  Z.  .n  p.s.t..  3 (..n  br.nz.n  pl.k)  f..tst  h..  m…t.l..s  m..,  t.rw..l  v..r.n  d..r  d.  k.pm.nn.n  .nv.rm.nd.rd  ..n  st.vig  m..r  k..r.g  str.k  t.mp.  w.rdt  g.r..l.s..rd.  M.t  .n.ph..d.l..k  36  .n  37  .p  d.  t.ll.r  f..ts.n  w.  v..  N..rd.n  .n N…wk..p,  d.  Z..nd.w.g  .n  Zw.mm.rd.m  n..r  d. H..g.nd..rnl..n,  w..r  w.  d.z.  .v.nd  ..g.nl..k  .nz.  .nd.v.d..l.  t..dr.t,  d.  …,  h.dd.n  g.r.d.n.  N.  g.dr..g.n  w. .ns  .ls  .n  ..n  pl..g.nt..dr.t,  m… .n  w….r  t.g.n  d.  b.st  n.g  f.rs.  w.nd .n.

Ook op het klinkerrijke Reijerskoop wordt er nog stevig op de trappers gestampt, zodat de fraaie rit met een mooi moyenne wordt afgesloten. En had het ruggetje van JV het prima gehouden. Hulde voor het ploegenspel!

SOWeetje

Klinkers, … wij – fietsers – gruwen er soms van. Maar tegelijk kunnen we niet zonder, want met enkel asfalt zou de snelheid van autoverkeer op teveel plekken ongewenst hoog zijn.

Ook in de taal kunnen we niet zonder klinkers. Het maakt teksten op papier veel leesbaarder. En vocaal zou het helemaal een onverstaanbaar ratjetoe worden. Juist daarom hierbij alsnog dezelfde alinea, maar dan nu voorzien van meer dan alleen de medeklinkers:

Via Woerden rijden we in gesloten formatie via Kamerik en Kanis naar Woerdens Verlaat. HvE doet geen meter kopwerk, maar neemt plaats in het buikje van het pelotonnetje. Zo in positie 3 (een bronzen plek) fietst hij moeiteloos mee, terwijl voorin door de kopmannen onverminderd een stevig maar keurig strak tempo wordt gerealiseerd. Met onophoudelijk 36 en 37 op de teller fietsen we via Noorden en Nieuwkoop, de Ziendeweg en Zwammerdam naar de Hoogendoornlaan, waar we deze avond eigenlijk onze  individuele tijdrit, de AOW hadden gereden. Nu gedroegen we ons als in een ploegentijdrit, mooi in waaier tegen de best nog forse wind in.

Uw verslaggever ter plaatse: Hans van Eck