Rondje Rotte
donderdag 8 april 2021

Geformeerd!

Ondanks wat (sneeuw)buitjes door de week heen kon er op deze donderdagavond toch gefietst worden. Een enkeling besloot sneeuwballen te gooien en een aantal anderen waren nog niet fit genoeg. Langzaam druppelde de SOW-ers op het vertrouwde gemeenteplein neer. Waar er de week daarvoor nog gretig stukken ongeschoren huid op de kuiten werd getoond, (zelfs armen!) was er nu toch enig ontzag voor het lagedrukgebied dat over ons land heen denderde. Het normaliter blauwe SOW-peloton maakte plaats voor de zwarte jasjes, been- en armstukken.

Bij het formeren van een coalitie werd geopteerd voor een andere mix van partijen dan bij het vorige kabinet het geval was. Echter bleek een meerderheidscoalitie zonder TK, TvK en JvE lastig te vormen. Het was JV die zijn plek in de oppositie opgaf ten koste van CvE wiens functie elders lag. Zodoende ontstond het Kabinet Kranenburg II bestaande uit:

Minister President/Minister van Routeleidende Taken (MP/MRT – duofunctie TK)

Minister van Knijterveel Spaken (MKS – functie TvK)

Minister van Vorm In Verschillende Smaken (MVVS – functie JvE)

Minister van Versleten Platen (MVP – functie JV)

Uitspraak van de week
24, Jeroen, Verbakel, JV, jv, Jeroen Verbakel, jeroenverbakel@gmail.com, , 2022-02-28 19:27:56, , Avatar foto

"Ik offer me wel op"

Jeroen Verbakel

Na het spraakmakende formatieproces werd door de MP direct volop gang gezet over de Zijde richting de Hoogeveensweg. Zijn mede bewindslieden schrokken van de plotselinge tempowijziging toen de MRT in een oogwenk besloot linksaf het Noordeinde op te draaien. In het debat dat volgde gaf hij wel aan geen herinnering te hebben aan de taakverdeling. De MKS knalde over de klinkertjes heen door Waddinxveen en liet zien vertrouwen te hebben in de koers die het kabinet had ingezet. In perfecte harmonie en vertrouwen stuurde de heren in en voorbij Zevenhuizen achtereenvolgens: links, rechts, links om uit te komen op de bekende baan van oud leiderschap, de Rotte.

Net voorbij het keerpunt komen we een SOW-kwartet tegen dat er zo te zien aardig de sokken in heeft. Iets van de glorie van de begenadigde SOW-ers straalt – zo realiseren wij ons – ook op ons af doordat wij in precies dezelfde tenuetjes door de regio mogen rijden.

De MVVS deed zijn functie eer aan door tegen de wind in te zwoegen, maar met de wind mee lange stukken hard te rijden. Richting Moerkapelle werd ook het harde werk van de MVP zichtbaar. De klim langs de A12 ging niet van harte en een paar honderd meter daarna schoot hij uit zijn pedaal. Kudo’s! Voorbij Moerkapelle was het weer de beurt aan de MRT. Door gebrek aan daadkracht en verantwoordelijkheid leed de formatie kilometerslang een stuurloos bestaan. Uiteindelijk werd exact dezelfde route terug gereden als op de heenweg. Iets wat de MP zich wellicht niet meer kon herinneren. Voor de MKS dus wel weer een moment om uit te blinken op de klinkertjes.

De huidige formatie heeft nog geen goedkeuring gekregen en is zodoende niet definitief. Al met al is er nog een hoop nodig om het vertrouwen in het parlementaire systeem te herstellen. Een onafhankelijke informateur die ver van de macht afstaat zou daarbij hulp kunnen bieden. Kandidaten kunnen zich aanmelden bij Jesaja40:29@SOW.nl

Uw verslaggever ter plaatse: Jurriën van Eck