AOW Parcours
donderdag 6 juni 2024

Secondenspel

Waren het de gewijzigde reglementen, het mooie voorjaarsweer of (ploegbreed) de grootse vorm? Feit was dat de opkomst sinds de eerste AOW (2014, tien jaar terug al weer) nooit groter was. Maar liefst elf man durfden de strijd met de klok aan, eigenlijk twaalf als we Koen meerekenen die graag had mee willen rijden maar door de agenda gedwongen een avond eerder Helemaal Alleen Op Weg moest gaan. De competitie op donderdagavond leverde vele mooie prestaties op, en waar het om de winst ging werd het een secondenspel.

Met de bidonnetjes maar voor de helft gevuld (want gewicht) vertrokken we met negen vanaf het Gemeenteplein naar de welbekende startlocatie in Alphen. Fiets(- en loop)wonder TK zou zich via de Omloop bij ons aansluiten, en JKH vanuit Alphen. Wat nauwelijks opvalt is dat rNee weer op zijn Colnago verplaatst nu zijn fiets voor reparatie is aangeboden. Het staat hem nog geweldig, en met slechts wat nieuwe lucht presteert de blauwe bike zelfs nog naar behoren.

Uitspraak van de week
24, Jeroen, Verbakel, JV, jv, Jeroen Verbakel, jeroenverbakel@gmail.com, , 2022-02-28 19:27:56, , Avatar foto

"Let ik al maanden op mijn gewicht, gaan ze verdorie de startvolgorde lóten!"

JV had gedacht een goede startpositie te hebben afgedwongen.

De wedstrijdsEckretaris had thuis al bij loting de startvolgorde bepaald, hetgeen zonder morren werd geaccepteerd. Het zal best eerlijk zijn gebeurd. CvE mocht als eerste vertrekken om alleen zo al de meute te snel af te zijn. Zijn rit verliep echter beduidend minder spEcktaculair als bijvoorbeeld vorig jaar (waar hij de tijdsnelste was), want hij voelde nu al halverwege dat de benen hele andere plannen hadden. Tja, hou dan de geest maar eens in bedwang. Voor je het weet ga je erin mee en laat je het lopen. En dat is nu precies wat er gebeurde. En dat is in al het talentgeweld onvoldoende om de eigen PR te breken of zelfs op het podium te komen.

JKH mocht als tweede van start, een ongunstige loting. Want zijn last zat ‘m in de man (TvK) na hem, die reeds vanuit diens vertrek als hete adem in de nek van de taxateur hijgde. Zo’n krachtpatser valt niet achter je te houden, zo moest JKH ervaren. Leuk is dan dat beide renners aangeven het tijdrijden “geen discipline te vinden die bij hen past”.

Zonder noemenswaardige AOW-ervaring ging JV van start. De man van de data had slechts één keer de tijdrit gereden (in juni 2018), die hij overigens prompt met 5 seconden voorsprong won (net voor CvE). Maar de weinige ervaring speelde hem geen parten, want JV mengde zich in de strijd om de winst. Het zou uiteindelijk maar 3 seconden schelen of hij had de snelste van de avond geweest.

Vanwege de robuuste rit van JV, kwam HvE niet aan inlopen toe. De sEckretaris constateerde onderweg nog een heel aardig gemiddelde weg te trappen, maar kwam er aan de meet achter dat hij in de laatste fase van de rit toch teveel had prijs moeten geven. Een P.R. zat er dus ook dit jaar weer niet in.

GH maakte indruk met een verbreking van zijn P.R. van maar liefst 44 seconden. En dat terwijl hij thuis nog de opdracht had gekregen het rustig aan te doen. En dan een tijd rijden met de handrem erop, netjes!

Van de vier AOW-ers die onder de 1100 seconden bleven, was TvdH er één van. Hij eindigde weliswaar net buiten het podium, op een plek waar je liever niet eindigen wil, maar er zijn er zat die voor zo’n fraaie tijd tekenen. Welke invloed een hardnekkig opkruipend broekspijpje heeft gehad voor zijn eindtijd, zullen we nooit weten.

Aad had in de vooravond al wat rondjes AOW gedaan om zijn lichaam in de juiste stand te krijgen. Hij zou inderdaad een puike AOW rijden. Stiekem had hij natuurlijk gehoopt op een tijd waarmee hij aansluiting zou vinden bij de absolute top, maar zijn 1127 secondjes waren genoeg voor een mooie vijfde plaats.

TK bewees andermaal op het podium thuis te horen. Na twee tweede plaatsen (2019 en 2020) en twee eerste plaatsen (2021 en 2022), kroop hij het podium nu eens aan de rechterzijde op. Zijn loopcarrière legt hem geen windeieren.

Aan JvE lezen we af wat een eigenbenig opgebouwde bloedvorm met je doet. Gestart als een van de favorieten reed hij een dijk van een tijd. Hij verpulverde niet alleen zijn eigen Persoonlijk Gemiddelde met maar liefst 107 seconden, maar legde de 11,7 kilometers af in de snelste tijd ooit! Hij kreeg met recht alle lof toegesproken door Henk, die de SOWisselbokaal aan de finish kwam uitreiken. Om niet verlegen te komen te zitten om woorden, had onze spreekstalmeester een (prachtig) woordje voorbereid (zie hieronder).

Maar niet zonder dat eerst RvE nog was binnengerold. Zijn Colnago had hem niet in de steek gelaten. Hij had als laatstgestarte AOW-er iedereen weggeschoten voordat hij aan zijn eigen rit kon beginnen. Hij reed zich met een prima performance bij de eerste acht.

SOWeetje

Dames en heren, fietsfanaten, en wielerhelden,

Welkom op deze feestelijke afsluiting van onze jaarlijkse wielerwedstrijd, waar wij niet alleen onze snelle benen en scherpe bochten vieren, maar ook de meest spectaculaire tijdwinst ooit! Ja, dit jaar zijn we getuige geweest van een prestatie die de wind uit de wielrennen wielen haalde!

Vandaag staan we hier met een bijzonder moment: de uitreiking van de felbegeerde wisselbokaal. En nee, niet door zomaar iemand, maar door een van de meest bevlogen en gedreven wielrenners die we kennen – iemand die deze bokaal zelf waarschijnlijk als kussen had willen gebruiken, maar helaas door een blessure langs de zijlijn stond.

Laten we eerst even stilstaan bij onze held van vandaag, die als een raket door de bochten suisde en met adembenemende snelheid de finishlijn overschreed. Toen de klok stopte, moesten we zelfs even de handleiding van onze tijdmeetapparatuur raadplegen om te controleren of alles wel correct was. Het antwoord was een luid en duidelijk: JA! Deze renner heeft procentueel de grootste tijdwinst ooit gerealiseerd. We wisten niet dat het menselijk lichaam zulke snelheden kon bereiken zonder in een vlammenzee te veranderen!

Nu, terwijl wij hier vol bewondering staan, komt het moeilijke moment voor onze uitreiker. Jullie vurige vriend, die het liefst zelf op het podium had gestaan, maar door een blessure de kans kreeg om zijn nieuwe roeping als ceremonieel grootmeester te ontdekken. Laten we een groot applaus geven voor deze doorzetter en gepassioneerde renner, die ondanks alles zijn glimlach en sportieve geest heeft behouden.

“Ja, daar sta ik dan, terwijl ik toekeek hoe deze snelle superheld mijn dromen waarmaakte, voelde ik een mix van trots en jaloezie. Trots omdat ik de eer heb om deze bokaal aan zo’n uitzonderlijke renner te overhandigen, en jaloezie omdat ik er alles voor over zou hebben gehad om zelf op dat zadel te zitten. Maar, laten we eerlijk zijn, zelfs als ik fit was, zou ik alleen maar de achterlichten van deze snelheidsduivel hebben gezien!”

Vrienden, zonder verder oponthoud, stel ik u de kampioen van dit jaar voor – de renner die tijd versloeg, die de wind tartte en ons allemaal met open mond achterliet: Jurrien.

Jurrien, moge deze wisselbokaal een beetje zachter in jouw handen liggen dan in de mijne, en mag je nog vele kilometers maken zonder de tijd ook maar een kans te geven je bij te houden!

Gefeliciteerd, en laten we samen toosten op de kracht, snelheid en vooral de humor die de wielersport ons steeds weer brengt! Proost!

Het was een indrukwekkende AOW-editie geweest. Met mooi weer, een niet ongunstig windje, een recordopkomst, spanning tot op de laatste seconde, veel gereken met secondes en een indrukwekkend slotwoord van Henk, die de beker binnenkort zal uitreiken nu de uitslag bekend is.

 

Idee van JeeVee:

“Om te onthouden voor een volgende keer: de tijdregistratie werkt pas optimaal als niemand het segment mist, dus als iedereen zijn klokkie bij de start al aanzet aan de overkant van de weg, dan gaat het goed.” JV

Uw verslaggever ter plaatse: Hans van Eck