Waarder
donderdag 14 september 2023

Warm onthaald

Het was ronduit hartverwarmend, de wijze waarop Bodegraven was uitgelopen om nog één keer dit seizoen de blauwgroene formatie uit Boskoop door hun straten te zien gaan. Drommen jonge ouders, grootouders en klein grut (dat deze avond nog even mocht opblijven), ze stonden allemaal op het trottoir hun wieleridolen toe te joelen.

Het had weinig gescheeld of de enthousiaste menigte had het peloton gemist, want er was door de SOW-ers onderweg dermate hard gereden dat zij tamelijk ver voor op het tijdschema lagen. In dat verband was het maar goed dat enkele auto’s voor wat oponthoud hadden gezorgd door hen op het Bodegraafse wielerparcours flink in de weg te rijden. De eerder in de oostelijk van Bodegraven gelegen polders nog op hol geslagen wielerformatie kwam in de nauwe straatjes van Borft piepend tot stilstand achter weifelende personenwagens. Het vaartje was er helemaal uit toen de Boskopers zich rijdend tussen de mensenhagen door lieten toejuichen.

Het enthousiasme was begrijpelijk. Het zal je maar gebeuren dat een Jeroen Verbakel zo maar door jouw straatje rijdt, de renner die – weliswaar voor de verkeerde ploeg – zeer recent nog prijzen reed in Noord Italië. “Wat toont hij licht van zo dichtbij, hè”, hoorden we toeschouwers verbaasd uitspreken. Maar goed, er zijn in het geval van JV ook heel wat kilootjes minder toe te juichen door zijn supporters.

Uitspraak van de week
20, Henk, Senneker, HS, hs, Henk Senneker, h.senneker@ziggo.nl, , 2022-02-28 19:27:55, , Avatar foto

"Je kunt ook een bank kopen om daar eens lekker op te zitten."

HS weet 't wel als JV zegt nog geen doel te hebben voor het nieuwe seizoen.

Dat geldt ook voor onze eigen ‘Jonas’ van de club, Thomas Vingegaard van der Heijden. De frêle klimmer die ook nog eens op het vlakke behoorlijk uit de voeten kan (getuige zijn kopbeurten deze avond), kon rekenen op veel herkenning van het toegestroomde publiek. Zo’n klasbak, van zo dichtbij!

En wat te denken van Jurriën en Christian van Eck, de gebroeders die men eerder op de avond nog in het live tv-verslag door hun polders hadden zien gloreren. De twee hadden lange tijd de groep op indrukwekkende wijze op sleeptouw genomen, en reden nu verdraaid zomaar langs hun voordeur! Met daar kort achter HvE, hun senioren voorzaat, die stoer in het wiel van zijn nazaten had zitten presteren. De SOW-nestor zou na de erehaag in Bodegraven op de Hoogendoornlaan nog een puik slot breien aan deze memorabele avondtraining. Zo ook Marcel die op ‘zijn’ Hoogendoornlaan met een indrukwekkende overname zou bijdragen aan een heel net moyenne. Ook hij was herkend door de Borftse gemeente, en er hadden toeschouwende dames met oog voor detail geconstateerd hoe “gebruind en stevig die kuiten van dichtbij zijn”. Eenzelfde compliment viel ook Adriaan ten deel, de SOW-er die op zijn trouwdag permissie van thuis had gekregen om met zijn vriendjes nog een uurtje buiten te spelen. Ook de ranke verschijning kon rekenen op veel bewondering bij de uitgelopen massa.

Helemaal los gingen de toeschouwers toen zij ook Henk Senneker ontwaarden. Hun talkshow-held die nu ‘in het echie’ voorbij kwam snellen. Maar wat kijkt hij scheel, moeten ze gedacht hebben. Het brute tempo had HS niet onberoerd gelaten, maar verzaken… dat nooit! Luid babbelend reed hij langs het publiek, zó kennen ze hun spreekstalmeester. Behalve daden ook veel woorden!

Uitzinnig reageerden de Bodegravers op de aanwezigheid van René, welbekend in de woonplaats van zijn zus. De handelaar, vertrouwd met toejuichingen uit de tijd dat hij atletiekrecords zette, genoot van alle adoratie en liet het zich allemaal welgevallen. En Tim mocht merken dat hij ondanks zijn prille liefdesleven weinig heeft hoeven in te leveren aan aandacht van vooral vrouwelijke fans. In Bodegraven – of all places – liggen ze, zo bleek wel, nog aan zijn voeten.

De menigte langs de kant van de weg had overigens geluk, want kort na doorkomst van het SOW-peloton trok ook de kaaskoningin met haar gevolg voorbij. Na al die fraaie mannenbenen nam men genoegen met drie jonge meiden in een koetsje en bleef men beleefdheidshalve nog even staan. Het SOW-peloton stoof toen al over de Hoogendoornlaan en de Goudse Rijweg.

Konden zij in buurgemeente Bodegraven nog rekenen op royale belangstelling, zo stil was het op straat in Boskoop. In de gerenoveerde Biezen zag men geen hond, ook op de Rozenlaan was kennelijk niemand nieuwsgierig naar de laatste trainingsverrichtingen van de SOW-ers dit seizoen. Pas op de Zijde liep een vrolijk zwaaiend echtpaar (MHu sm KHu) met duidelijk kennis van zaken.

Benieuwd of men volgende week er ook in Gouvy voor uitloopt.

SOWeetje

Kaaskoningin

Voorafgaand aan de najaarsmarkt in september, waar de kaas centraal staat, wordt jaarlijks een kaaskoningin gekozen. Deze traditie is in juli 2021 zelfs toegevoegd aan de Lijst van Nederlands Immaterieel Erfgoed.

Esther van Tilburg (26), geboren in Woerden, is de kaaskoningin van 2023. Haar vader is al ruim 30 jaar eigenaar van Van Tilburg Zuivel in Bodegraven, een groothandel in kaas en zuivelproducten gespecialiseerd in levering aan horeca en catering. Door de jaren heen is het assortiment flink uitgebreid. Hollandse en buitenlandse kaas en zuivel zijn altijd de belangrijkste pijlers van het assortiment gebleven. Haar opa heeft jarenlang een zuivelhandel op de Oude Markt gehad. Samen met haar 3 zussen is zij opgegroeid in een echte ondernemersfamilie.

Zowel voor als tijdens haar opleiding bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit heeft Esther jaren met veel plezier bij het bedrijf gewerkt. Ook nu, naast haar baan als Business controller, is zij nauw betrokken bij Van Tilburg Zuivel. Met name op het gebied van automatisering en sales. In haar vrije tijd is zij regelmatig te vinden op een terrasje of in de natuur voor een wandeling. Daarnaast houdt ze van zwemmen en volgt ze graag een les aquafitness. Zij is trots dat zij de Kaaskoning van Bodegraven mag zijn in het jaar dat Van Tilburg Zuivel 30 jaar bestaat!

De beide hofdames Eva Vink (25) en Jacqueline Bunnik (38) flankeren de kaaskoningin op de foto.

Uw verslaggever ter plaatse: Hans van Eck