SOW Klimchallenge
dinsdag 12 april 2022

Klimchallenge daverend succes

Bedacht om het jubileumjaar ook voor aanverwanten een bijzondere draai te geven, bleek de SOW Klimchallenge een daverend succes. Met maar liefst 20 familieleden verschenen er, als nooit tevoren, méér introducees dan SOW-ers (17) aan de start. Het deelnemersveld varieerde van 5 tot maar liefst 60 jaar. Hoe leuk was ook de belangstelling van ouders en grootouders. Het prachtige en zachtige voorjaarsweer deed de rest.

Alle deelnemers kregen een tegoedbon voor ijssalon Janssen die later op de avond als bezweet vodje ingewisseld kon worden voor exact twee bollen ijs. Terwijl Koen ter plekke nog een kinderfiets te reviseren had, startten de in burger geklede fietsers aan wat al voor aanvang bekend stond als ‘de meest onderschatte rit ooit’. Voor elk afgelegd rondje kreeg de deelnemer een elastiekje, in een poging om zodoende alle 800 elastieken uit de doos te spelen. Dit streven maakte bij sommige SOW-ers enig fanatisme los, we noemen een DN, JvE en TvG. Maar in het bijzonder MHo, die – ogenschijnlijk onvermoeibaar – in Boskoops dorpskern urenlang voor een fluoriserend oranje streep zorgde.

Uitspraak van de week
23, René, van Eck, RVE, rve, René van Eck, rneevaneck@hotmail.nl, , 2022-02-28 19:27:56, , Avatar foto

"Is Marcel al klaar met fietsen dan?"

In reactie op het bericht dat het tellen van de elastieken is begonnen.

Het werd een prachtig spektakel. Maar liefst 37 fietsers die keer op keer de hefbrug passeerden, het zorgde voor vertwijfelde blikken bij de andere voorbijgangers: “Had ik die niet al eerder voorbij zien komen?”. Het was de organisatie niet gelukt om het scheepvaartverkeer voor wat uurtjes stil te leggen, zodat er af en toe toch gewacht moest worden voor gesloten hefbomen. Dat kostte per wachtbeurt voor zeker een rondje per deelnemer, een rondjes-tekort dat we later op de avond nog node zouden missen.

Toen eenmaal de zon verdwenen was, voelden we hem nog heerlijk nagloeien. Het werd er zelfs nog lekkerder op, want de inspanning deed ons zweten. Twee keer per rondje moest de Côte d’Hef bedwongen worden en dat klapt toch aardig ‘in de poten’. Halverwege de avond haakten de jongsten af, omdat het voor hen bedtijd werd. Ze hadden een ongelooflijke prestatie geleverd door op hun kleine wieltjes toch ook nog zo’n 8 kilometer weg te trappen. De toekomst van SOW lijkt geborgd!

De warme, laffe, klamme, maar heerlijke weersomstandigheden zorgde ervoor dat alle fietsers bleven gáán, ook toen het duister over Boskoop gevallen was. Altijd stond er wel een clubje deelnemers te likken bij de ijssalon terwijl de anderen voorbij snelden. De challenge pakte inderdaad uit als een buitengewoon gebeuren, wat even de aandacht leek te krijgen van een professionele fotograaf die naar later bleek voor de hefbrug gekomen was.

Eén voor één vond het op het een gegeven moment wel welletjes, en dat was het ook. Er was in het dorpshart van het jarige Boskoop door ons allemaal een grootse prestatie geleverd, die naar ons weten nooit eerder vertoond was.

Toen uiteindelijk ook Marcel tot een halt was gekomen, werd er op de trappen van de Dorpskerk nog even nagenoten van wat gerust een daverend succes genoemd mag worden. Dat was me nog eens Samen Op Weg!

Pas later op de avond, toen de telling van de verreden rondjes verricht werd, werd pas duidelijk dat een wit doosje vol elastieken buiten beschouwing gelaten had kunnen worden. Bij de officiële telling der elastieken, onder auspiciën van notaris JvE, bleek dat we met z’n allen toch nog gekomen waren tot in totaal 627 rondjes, ofwel 784 kilometer en ruim 5.000 hoogtemeters! Dat zijn nog eens elastiekenstatistieken!

Een ongekende prestatie, die wel duidelijk maakte dat als ook de verhinderden erbij waren geweest we de voor onmogelijk geachte challenge alsnog gehaald hadden. Desalniettemin: leve de SOW!

Uw verslaggever ter plaatse: Hans van Eck