Leimuiden
vrijdag 2 mei 2025

Meer die van jullie dan van mij

Hoewel in onze gristelijke traditie van weinig gegunde waarde, staan ook wij SOW-ers stil bij de Dag van de Arbeid. Niet te lang natuurlijk, want er moet ook deze trainingsavond gewerkt worden. En hoe bijzonder trouwens dat te mogen doen bij een avondtemperatuur van ruim boven de 20, een zomerse waarde die meer past bij die van Juli dan van Mei.

René verricht voor de notaris een ware neven-dienst en husselt met één onnavolgbare vingerbeweging de namen tot twee ploegen. Team 2 volgt RL Eelco en team 1 RL Jurriën, beide vanwege de windrichting noordwaarts. En daar hebben ze gelijk in, want onderweg naar het verste punt komen we de wind tegen. Terwijl EK zijn mannen naar Kudelstaart voerde, volgen wij in deze Reelaas de volgers van JvE die met hem Leimuiden bereikten.

We rijden Boskoop via de Burg. Smitweg uit. In Hazerswoude Rijndijk hebben we vanwege wegwerkzaamheden bij het Spoorpad een omleiding te volgen, hetgeen ons toch weer tot op het juiste pad brengt. Tot maar liefst in Hoogmade knappen JvE en TvK het vuile werk op. Met hun weekendje Ardennen hebben ze weliswaar meer dan voldoende vuurwerk in de kuiten, “maar ik nog onvoldoende duurwerk”, aldus Tim. We zouden er niets van merken deze avond.

Op de Aderweg richting Braassemermeer zien we waar KG (niet voor het eerst dit seizoen) toe in staat is. We hangen met z’n allen in een treintje in zijn wiel, en even de kop overnemen komt niet bij ons op.  De onderwijskracht toont zich een onwijskracht, die weliswaar thuis de bergtrui heeft moeten afstaan aan nieuw aanstormend klimtalent, maar temidden van zijn fietsvrienden meermalen laat zien in de kracht van zijn leven te zijn. Zo ook deze avond zit de voorzitter ons maar wat graag voor.

In Roelofarendsveen nemen AvH en HvE keurig het fietspad, hetgeen de braafste jongetjes van de klas prompt op 30 meter strafwerk komt te staan. Hoe onrechtvaardig kan het wielerleven zijn! Adriaan rijdt overigens ook sterk dit seizoen. Ruimschoots op tijd met voorbereidende ritjes aan dit seizoen begonnen, legt die preparatie hem bepaald geen windeieren. Hij geniet er niet alleen zelf van, maar laat ook ons er met zijn sterke beurten kopwerk van meeprofiteren.

In Weteringbrug ledigt Gerard zijn neus, een actie die René tot een alerte reactie dwingt teneinde deze royale sproei te ontwijken. Dhr. Hoogebrug verontschuldigt zich er keurig voor, maar René “had het gelukkig aan zien komen”. Vervolgens staan we stil voor de brug over de wetering.

Zodra alle slagbomen zich hebben verheven, slaan we rechtsaf richting Leimuiden. Daar langs de vaart is het traditiegetrouw ‘volle bak’, daar kunnen we nu eenmaal niets aan doen. We benen het allemaal mee, en passeren onderweg eenzame, in het wit gehesen klasbakken die zich – gezeten op hun triathlonfietsen – laten verrassen door zoveel geweld uit Boskoop.

Via Vriezekoop, waar het ook altijd lekker vaart maken is, bereiken we Bilderdam waar we de smalle Tolhuiskade opdraaien. Gerard gaat ons hier voor. Nadeel van achter Gerard aanrijden is dat je niet zijn gezicht ziet genieten. Tevreden met zijn plekkie binnen de SOW verricht ook hij graag wat meters kopwerk en dat gaat er doorgaans stevig aan toe. Het is op deze kade langs het water dat we gegangmaakt worden door een meesprintende haas. Op zo’n moment missen we CvE, onze behendige onderweg-fotograaf die van dit bijzondere tafereel een tastbare herinnering had kunnen schieten.

Niet veel verder rijden we een kudde schapen in, die “Let op fietsers” blaten. Als vervolgens een duif een stukje met ons meevliegt, hebben we ons portie dierenmanieren wel gehad.

Niet vaak doen we Papenveer aan, maar met deze creatieve RL dus wel. Op die manier bereiken we de Ringdijk eens op een andere manier. Met onze moedergemeente Alphen in beeld, passeren we enkele wildroosters. Koen heeft weer haast, met vriend RvE kort in zijn zog. René rijdt zich ook deze avond helemaal in vorm, hetgeen we enkele kilometers verder gestalte zien krijgen in de eindspurt op de Treinweg. Terwijl Hans en Gerard het daar verder wel geloven, bijt de handelsman zich vast in het spurtende gezelschap. De winst pakt hij niet, maar tankt – terecht – wel veel zelfvertrouwen.

Niet voor het eerst deze avond slaan we linksaf “waar we normaal toch altijd rechtsaf gaan?”, zo ook dus na de brug over de oude Rijn. We volgen de Steekterweg een stukkie om de Col de la N11 nog even mee te pakken. AvH en TvK spuiten er tegenop, maar ook bij HvE maakt dit viaductje krachten los.

Eenmaal in Boskoop brengen we achtereenvolgens Tim, Gerard en René thuis. Voldaan van deze prima training groeten we elkaar: “Tot maandag!”.

SOWeetje

De Dag van de Arbeid

Dit is een feestdag van de socialistischecommunistische en anarchistische arbeidersbeweging. De dag vindt in NederlandBelgiëArubaCuraçaoDuitsland en Suriname elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum. In Europa is 1 mei in bijna alle landen een officiële feestdag, op een paar landen na waaronder Nederland. Katholieken vieren op deze dag het feest van Sint-Jozef als arbeider.

Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag. De eis om slechts acht uur per dag te hoeven werken werd in de 15e en 16e eeuw veelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord.

In Nederland is de Dag van de Arbeid alleen op de BES-eilanden een officiële feestdag. Wel werden er vanouds grote bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (later PvdA) en de CPN. Tot in de jaren tachtig hield de CPN op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam. Voor de werknemers van de gemeenten Amsterdam en Hoorn is 1 mei sinds vele decennia een vrije dag, hoewel zij sinds 2017 de keuze hebben om vrij te nemen of te werken.

In veel landen (onder andere België en Frankrijk) is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland geldt dit in het algemeen niet voor arbeiders, maar wel voor een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren (Ton?). Ook werknemers van vakbonden zijn op deze dag vrij. Maar de SOW-ers – slaven van de Weg – allerminst, zij arbeiden op hun zadels ook op 1 mei.

De grondtoon van de Dag van de Arbeid is het gevoel van (internationale) verbondenheid. Zoals Samen Op Weg.

Uw verslaggever ter plaatse: Hans van Eck