Hoogmade
donderdag 11 mei 2023

Natte wegen

Er is de dreiging van wat spetters voor nodig maar dan hou je negen SOW-ers over. Het ideale aantal om niet gesplitst Op Weg te hoeven. Maar nóg liever hadden we op een vol Gemeenteplein de tombola weer in gang gezet natuurlijk. EK de opperherder is aanwezig zodat we weten van wie we de instructies onderweg hebben te gehoorzamen. Hij had een onderbouwde route bedacht die ons bij een eventuele bui altijd dicht bij huis zou houden. De rit zou ons leiden over natte wegen zonder nieuw nat van boven.

Via Boskoops enige col (de Col IJn) rijden we Boskoop uit. Op het Paddegat maakt een auto een eigenaardige manoeuvre. Hij haalt ons in, mindert vaart en terwijl Koen als eerste van de ploeg de aarzelende auto links wilt inhalen, slaat de wagen ter hoogte van de afslag naar het Tweede Laag Boskoop linksaf om er een onverwachte turn te maken. Koen is gelukkig wakker en behendig zodat scha wordt voorkomen. Snel wordt de SOWMores geraadpleegd zodat keurig alle middelvingers om de SOW-stuurtjes blijven gevouwen. Enkel wat schouders worden opgehaald over dit eigenaardige rijgedrag van de automobilist.

Uitspraak van de week
21, Jurriën, van Eck, JVE, jve, Jurriën van Eck, jurrienvaneck@live.nl, , 2022-02-28 19:27:55, , Avatar foto

"Mijn waterfiets staat nog bij de dokter."

JvE moet zich afmelden.

Tot in het Spookverlaat volgen we TK en KG die het vertrekkerstempo hoog houden. Richting Hazerswoude Rijndijk is het CvE die ons met kenmerkende zware tred voorgaat. We volgen de gele bewegwijzering zodat we ondanks de wegopbrekingen niet van een koude kerk thuiskomen. We doorkruisen een woonwijk wat de routeleider op complimenten voor de “mooie route” komt te staan. In Koudekerk komen we over de brug en slaan we westwaarts af. Na een verfrissende kopbeurt van EC komen we in Leiderdorp. Vandaar volgen we het Stelcon-con-con-con-con-con-connenpad richting de fly-over over de A4. We blijven dit keer echter voor even aan de oostzijde om pas iets verderop – na net als Evenepoel afgeleid te worden door een loslopend hondje – via een tunneltje onder het A4-tje door te duiken. Aan de westzijde van de snelweg rijden ook wij snelweg. Het gaat er op de Blauwemolenweg op de grote molen, mooi in 9-mans waaier, want de verlaten parallelweg staat het toe. We duiken andermaal de A4 onderdoor waarna we aan de andere zijde omgekeerd weer zuidwaarts rijden. Efficiënt is het allemaal niet, maar dat valt allemaal onder training hè. 

Via Hoogmade rijden we voor langelangelange tijd oostwaarts. De alert rijdende JKH, veel werk doend in de buik van het peloton, moet dan toch enkele gaatjes laten zodat eerst Erwin en daarna Thomas het HoHo Horen. Ook HS is slim veel in de buik van het peloton te vinden, het was met ook HvE aldaar druk daar rond de ingewanden.

Op de Kerkweg vanuit Ter Aar rijden we in fiks tempo in slagorde, welke abrupt verstoord wordt door een witte bestelbus die zijn vehikel pardoes voor ons denderende ploegje plaatst. Wij de schrik, hij de schik. Ook hier blijkt de SOW Mores raad mee te weten. Het blijft netjes genoeg bij wat meewarig hoofdschudden.

En toen gauw weer door…

We draaien via de vertrouwde Korteraarseweg weer richting Alphen. De reeds van ver verwachte apotheose op de Oostkanaalweg wordt ingeluid door KG die het vuile werk in de wielerschoenen krijgt geschoven. Hij weet er wel raad mee want geniepig telt hij elke honderd meter een kilometertje bij zijn kruissnelheid op, wat voor de meesten genoeg reden is om nog effe naar zijn bruine kuiten te blijven kijken. Pas als Th en Th het tijd vinden, wordt KG in zijn leadout onstuimig voorbij gesneld. Uw verslaggever moet op grote afstand zien te ontwaren wie van de twee Th’s de bergsprint wint. Ook onze fotograaf van dienst is vanwege een hinderlijke kraak in zijn fiets, zowaar eens een keer niet voorin in de buurt om van de fotofinish een finishfoto te maken. Onder voorbehoud houden we het erop dat Thij net wat eerder boven was dan Tho, maar ach, niet dat het die jongens wat zal uitmaken.

Terwijl JKH bovenop de Alphense Col na een prima training afscheid neemt van zijn SOW ploegmakkers, rijden we via de oostzijde van de Gouwe. Normaal een geste aan onze oost-Boskopers, maar geen van hen hoefden we dit keer thuis te brengen. Bij de containerterminal negeren we notabene eerst nog het rode verkeerslicht.

Alle west-Boskopers rijden via de hefbrug hun vertrouwde domicilie in, zonder TK uiteraard want die had nog een lekker AOWtje naar Gouda voor de wielen.

Het was een geslaagd avondje, ook om de neerslag die niet viel.

Uw verslaggever ter plaatse: Hans van Eck