Delfgauw
donderdag 27 juni 2024

Zomervreugd

De eerste zomerse temperaturen waren (naar bleek eerder dan normaal) een feit. De donderdag was gelukkig iets koeler met een stevige westenwind kracht 4, welke ervoor zorgde dat de hitte rap werd weggevoerd, een mooie avond om met één dozijn aan te treden op het gemeenteplein. De groep van 6 met RL Jurriën werd gecompleteerd door een bont gezelschap renners met dito beschikbare wattages. Ook de immer volhardende EC was weer van de partij, nog steeds herstellende van een nare griep. Iets met ‘als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat’. 

Getweeën werd de Hoogeveensweg eronder gelegd richting Benthuizen, Noord Aa, en met ‘new kilometers’ ging het langs Gelderswoude en de Zuidbuurt richting Zoeterwoude. In dit stukje Groene Hart met boerenland staat de tijd stil. Een gebied middenin het GH welke de dans van hoogbouw en kilometers asfalt lijkt mis te ontspringen. Boerderijen, watergangen, molens, knotwilgen, kilometers aaneengesloten grasland….de verslaggever droomde even weg…..

Het deed hem denken aan z’n wijlen opa en oma, fotoboeken vol met bewijs van noeste arbeid op de boerderijen van beide families. Met alles wat kon lopen en rijden werd tijdens warme zomers alles van het land gehaald, de koeien gemolken, melkbussen op karren richting de eigen verkoopwinkel en voorraadschuren gebouwd voor de nieuwe generaties. Beide boerderijen (Rhynenburgh aan de Rijndijk in Hazerswoude) en zomervreugd aan de Broekkade in de Broekpolder te Vlaardingen zijn inmiddels verdwenen. Laatstgenoemd gebied is in de zestiger jaren ontruimt voor woningbouw, echter is het door het opgebrachte vervuilde slip uit de waterweg nooit zover gekomen. Het huidige natuurgebied Broekpolder met haar rijke Flora en Fauna is de stille getuige ervan. Het wonderlijke verhaal uit de periode 40-45 waar de familie tijdelijk een ondergedoken Engelse piloot verborgen hield, terwijl de Duitsers er ook waren ingekwartierd, heeft diepe indruk gemaakt op het nageslacht.

Het nostalgische gevoel maakte plaats voor een abrupte stuurbeweging veroorzaakt door een boomwortel onder het asfalt. Terug in de koers, er moeten worden gereden. Langs zwemmende jeugd in brede poldervaarten ging het richting de nieuwe verbinding N434 tussen de A4 en A44, een wonderlijk stuk infratechniek ontwikkeld in zeven jaar tijd. Een technisch hoogstandje waarvan de aanwezige wegenbouwer Tim stralende ogen kreeg, poaaa…wat een machtig project. NB. Vrijdag 5 Juli gaat de weg open voor een ieder die richting de bollenstreek (en terug) het drukke Leiden wil omzeilen

Tegen de klok in ging het langs de Vliet richting Leidschendam, het waren vooral Jurriën en Tim voorop met lange halen, al was het de diesel locomotief Aad met zijn sterke benen die zich steeds meer liet zien vooraan. Met een lange boog ging het door- en langs de groene randen van Zoetermeer om Ypenburg heen richting Delft. Een verfrissende route knap uitgezet door de RL met sterke benen en goede vorm voor de Maratona Dles Dolomites. De contouren van de avond en zijn ontwerp werden steeds meer zichtbaar toen koers werd gezet richting Rotterdam, langs de A13. De aanwezige wind draaiend in de rug begon in het voordeel van de groep te werken. Hier werd maximaal van geprofiteerd op het kersverse stuk nieuw asfalt langs vliegveld Zestienhoven. En opnieuw was het Tim voorzien van kraaloogjes en bewonderde een ieder de knappe nieuwe infrastructuur rondom de N209 en de verdiepte snelweg bij het Bergse Bos.

Richting huis ging het langs de Rotte- en meren. Vooral langs, dit keer over de ‘lage zijde’, de feitelijke en formele route voor fietsers op snelheid. Het tempo was prima te volgen, waardoor richting de eindsprint in het Bentwoud de gemiddelde snelheid fors omhoog ging onder leiding van Aad welke de sprint knap aantrok voor Tim en Jurriën. Vanuit een forse achterstand van de verslaggever was nog net te zien hoe de rode helm van Tim als eerste over de denkbeeldige eindstreep kwam en deze mooie zomerse fietsavond afsloot.

De zomerperiode komt er weer aan, een ieder die er even tussenuit gaat in binnen- of buitenland én voor hen die thuisblijven, een hele fijne tijd en veel (zomer) vreugde toegewenst.

Uw verslaggever ter plaatse: Sander Voogt