Woerden
donderdag 1 april 2021

Eén april …

Op de dag dat normaal gesproken iedereen een grap met zijn familie, collega’s of vrienden uithaalt, vond onze demissionair premier Rutte het nodig een 1 april grap met het hele land uit te halen. Aan het eind van het urenlange debat in de Tweede Kamer kwam de konijn uit de hoge hoed: ‘1 april, ik wist het nog wel!’

Wat geen grap was die avond: een opkomst van maar liefst 12 SOW’ers die vanwege de regels van diezelfde Rutte opsplitsten in 3 gelijke groepen van 4. Even na 18.45 uur stoven deze 3 groepen allen een andere kant uit, elk met een eigen Routeleider.

Uitspraak van de week
23, René, van Eck, RVE, rve, René van Eck, rneevaneck@hotmail.nl, , 2022-02-28 19:27:56, , Avatar foto

"Ik kan mij er niks van herinneren"

RvE

De Routeleider in Gruppo Medio was uiteraard RvE, die wel vaker de SOW’ers over mooie asfaltwegen leidt. ‘Mooie route, Rnee! klonk het deze avond

dan ook meermaals. Rnee was nog wel wat

roestig in zijn links en rechts, na een lange winterstop. Dat was wel eens lastig als de kopman de aanwijzingen net 2 seconden te laat doorkreeg. Rnee weigerde steevast het kopwerk, daar was hij nog niet klaar voor, vond hij zelf. Dat vond de rest niet.

EC had af en toe last van de plotselinge routewijzigingen en vooral het optrekken na bochten. KG ving hem vaak op en dirigeerde hem naar de juiste plek in de waaierformatie.

Het laaghangende zonnetje voelde warm aan en de wind, meestal in de rug voelbaar, was aangenaam. JV en KG deelden het leeuwendeel van het kopwerk. JV, al maanden trainend op de Zwift, gaat in september de Marmotte fietsen, dus elke km training is fijn. 

SOWeetje

De herkomst van de 1 april grap (bron: Wikipedia)

Uit sommige bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.

Deze verklaring is echter onwaarschijnlijk: de 1 aprilgrap wordt namelijk al eerder vermeld in een Franse bron uit 1508, dus ruim voor die tijd. De eerste vermelding in een Nederlandstalige bron dateert uit ca. 1560 te Brugge, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’ waarin een knecht het plan van zijn heer om hem te verzenden, doorziet. De geschiedenis gaat dus ten minste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een oudere oorsprong.

De 1 aprilgrap is volgens een andere theorie ontstaan uit een vroeger middeleeuws festival: het feest van de zotten. La fête des fous was vooral in Frankrijk van de 5e tot de 16e eeuw erg populair. Het werd gevierd omstreeks 1 januari door het kiezen van een valse paus of bisschop en ging gepaard met allerlei rituelen en festiviteiten waarbij de geestelijkheid werd geparodieerd. Aan de basis hiervan lagen dan weer naar alle waarschijnlijkheid vroegere heidense saturnalia.

Er zijn verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien met de Germaanse mythologie (Loki) en met de Bijbelse geschiedenis. In verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie. Deze verklaringen, die waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap zijn verzonnen, leiden soms tot op de dag van vandaag een hardnekkig leven. Zo denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril. Het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, wordt daarbij over het hoofd gezien.

Na afloop werd er op het Zuidwijk kort nagebabbeld en werd iedereen een Zalig Pasen toegewenst. Hoewel het een kort ritje was, kon Rnee zich er al niets meer van herinneren. Geeft niet, Rnee: er komen nog genoeg ritjes om je op te verheugen.

Het was weer fijn, 2021 kom maar op!

Uw verslaggever ter plaatse: Koen Groenleer