Bilderdam
woensdag 3 mei 2023

De Weg der Geleidelijkheid

Een elftal SOW-ers (heel wat minder opgefokt dan een elftal voetballers) verzamelen zich om 19.00 uur voor hun wekelijkse trainingsrondje. Bij ontbreken van alle WegHerders en assistent-WegHerders moeten we het doen met SV en HvE die zich slechts schoorvoetend voor deze gewichtige functie beschikbaar stellen. Tot het formeren van een z.g. ‘DreamTeam’ komt het omwille van alom heersende bescheidenheid niet, zodat alle namen ook deze week de tombola ingaan. Beide teams trekken noordwaarts zonder elkaar onderweg nog terug te zien. Hier volgt het verslag van groep 2.

Gelegenheids-RL HvE heeft gekozen voor een klassieker onder de trainingsrondjes, namelijk die met Bilderdam als verste punt. Het komt ons prima uit dat TvdH tot het 5-mans pelotonnetje behoort, want hij weet dankzij woonwerk-ervaring de wegafsluitingen feilloos te omzeilen en loodst ons via een alternatieve route door Hazerswoude Rijndijk heen. Zo komen we toch weer in Koudekerk aan den Rijn uit waar we de klassieke route kunnen vervolgen. Op de Mattenkade en de Ruigekade blijkt goed hoezeer de NO-wind nog wel even in onze gezichten zal blazen. We zien HS een ongetwijfeld boeiend betoog doen zonder dat de woorden onze oren bereiken, zijn woorden waaien als losse letters nog altijd ergens door de regio.

Uitspraak van de week
20, Henk, Senneker, HS, hs, Henk Senneker, h.senneker@ziggo.nl, , 2022-02-28 19:27:55, , Avatar foto

"... m ... r ... d ... e ... i ... p ... p ... s ... n ... r ... !"

Henk produceert woorden die door de wakkerende wind slechts als losse letters onze oren bereiken.

Op de Ofwegen en de Kerkweg richting Woubrugge heeft JWL moeite de tegenwind het hoofd te bieden. We houden geduldig rekening met zijn persoonlijke strijd, waardoor we zo’n vier keer dezelfde OOR (Ons Onbekende Renner) bijhalen, inhalen en in het kielzog krijgen. De klim tegen de Woubruggerbrug gebeurt weer met het nodige wapengekletter, zodat de vooruit gesnelde TvdH de aanwijzingen mist en rechtdoor schiet waar we linksaf horen te gaan. Met speels gemak neemt hij de omweg om zich vervolgens met dubbele snelheid als die van ons weer aansluit bij de groep. Op de vermaarde Zwetweg rijden we langs prachtige bollenvelden, maar uitbollen is er voor ons niet bij. Integendeel: het is beukend tegen de wind in een hele toer om de groep bij elkaar te houden. Terwijl Thomas klaarblijkelijk nog gelegenheid vindt om een foto te schieten, rijdt een enthousiast stoempende HS zich los van de groep. Terugroepen heeft zo tegen de storm in bijna geen zin, maar een gil van Thomas brengt de EHBO-er weer tot zinnen.

Richting Leimuiden komt JWL (net verjaard) merkbaar in betere doen. We hebben nog slechts op de Vriezekoop richting Billerdam wat last van de tegenwind, maar vanaf daar draaien we langzaam maar zeker de billen in de wind. Op dit verste punt hebben we een nette 29 als moyenne staan, een keurige score gezien de tegenwind die we tot daar getrotseerd hebben. Met wat samenwerking moeten we de 30 kunnen realiseren. En zo zou blijken.

Langs de Aar gaat Gerard los. Zijn enthousiasme over het rondje (over voor hem bekend terrein), de SOW-sfeer en zijn vorm steekt hij – aanstekelijk genoeg – niet onder stoelen en zadels. Hij verheugt zich reeds daar langs de Aar op de komende Treinbaan (… “eh, Treinweg Gerard”).

Gevijfen rijden we samenwerkend naar, door en na Aarlanderveen tot we inderdaad op het afsprint traject arriveren: GH verzorgt Grenzeloos Hard een leadout om te zoenen. Hij geeft pas na vele honderden meters af, waarna anderen het mogen afmaken. En je weet van tevoren hoe het afloopt als je een topper als TvdH mee naar de finish neemt. Dat hij daarbij HvE tot op de finish in zijn wiel terugvind, is op z’n minst opzienbarend. Bij de hergroepering brengt Henk onder de aandacht dat de ‘Weg der Geleidelijkheid’ er ook eentje is.

De terugtocht naar Boskoop wordt ten oosten van de Gouwe gedaan. De Côte du Containerterminal wordt bestormd door de namen die je je daar bij kunt voorstellen. Wederom herinnert Henk ons eraan dat ook de ‘Weg der Geleidelijkh…’, … ja, ja, nou weten we het wel.

Op de Oostgouweweg nemen GH en JWL het initiatief en denderen we in fors tempo het viaduct onderdoor. Op de Hel van de Voorkade (allerminst een ‘Weg van Glijdelijkheid’) stuiteren we Boskoop binnen. Vijf tevreden SOW-ers stappen met een goed gevoel hun thuis weer binnen.

SOWeetje

Er bestaat wat twijfel over de juiste draagwijze van het nieuwe SOW-tenue. Het gaat daarbij om de mouwstukken. Draag je de blauwe links of rechts? Ofwel: hoort de groene nu rechts of links?

Reeds meerdere SOW-ers bleken de voorbije weken hierin de verkeerde keuze te maken. Met alle wanstaltigheid van dien, maar dat terzijde. Het zal heus niet als recalcitrant bedoeld zijn. Of een kwestie van ontwerpertje-pesten. Het valt waarachtig ook niet mee, vandaar dit SOWeetje.

Dus: welke kleur hoort nu waar? Het antwoord is stuitend simpel: kijk het ontwerp dat ook jou is toegestuurd er nog eens op terug. En indien die te ver is weggezakt in je app-historie, dan zijn er nog enkele handige houvastjes die je makkelijk onthouden kunt. Zo kun je het op basis van het alfabet (we lezen van links naar rechts) onthouden: B-lauw links en G-roen rechts. Of met een ezelsbruggetje: b-L-auw Links en g-R-oen Rechts. Nog simpeler is het om daar waar je shirtmouw eindigt met een blauw randje het blauwe armstuk te schuiven (let er daarbij wel op dat je de rits van je shirt aan de voorzijde hebt, anders gaat deze ezelsbrug niet op). Je zult dan zien dat de mouw die je dan overhoudt de groene is. Als je die dan aan de arm schuift waar je nog geen armstuk aan had geschoven, dan komt het precies goed uit. Is me dat handig!

Lastiger dan dit is het niet.

Leuk, gaan we toch allemaal uniform Op Weg.

Uw verslaggever ter plaatse: Hans van Eck